Oświadczenie Partii Racja PL

Partia RACJA jest organizatorem corocznej manifestacji solidarności z Gen. Jaruzelskim pod Jego domem w rocznicę stanu wojennego. Także w tym roku nasze zgłoszenie zgromadzenia zostało potwierdzone pisemnie przez Biuro Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Urzędu m.st.Warszawy.

W niedzielę 12 grudnia ok. godz. 22,40 niżej podpisana wraz z dwoma członkami partii została zatrzymana przez patrol policji na ulicy Puławskiej (strona parzysta) między ul. Woronicza i Naruszewicza.

Mimo okazania pisma Urzędu m.st. Warszawy, widocznego sprzętu używanego w czasie manifestacji ulicznych (tuba nagłośniająca, baner itd.) i posiadania dowodów osobistych, zostaliśmy poddani długotrwałej weryfikacji tożsamości drogą kontaktów funkcjonariuszy z centralą policji. Na dodatek funkcjonariusze udawali, że nic nie wiedzą o manifestacji pod domem Generała Jaruzelskiego, której bezpieczeństwo zapewniała ogromna liczba policjantów. Zanotowaliśmy podane nam numery służbowe funkcjonariuszy.

Interwencja policji spowodowała nieobecność organizatorów w oznaczonej godzinie i zgromadzenie w jednym miejscu osób, które przyszły na nasze zaproszenie, spowodowała dezorientację tych osób i ich rozejście się.

Takie celowe działanie policji jest groźne dla demokracji, bo uniemożliwia obywatelom manifestowanie pogladów zagwarantowane w Konstytucji RP.

TERESA JAKUBOWSKA
przewodnicząca partii